Η συνταγή για μπαρμπούνια σαβόρο προέρχεται από τα νησιά του Αιγαίου και θα βρείτε ανά περιοχές πολλές παραλλαγές.
Αυτή είναι η εκδοχή μου για τη συνταγή για σαβόρο και αν ακολουθήσετε όλα τα βήματα θα έχετε σίγουρη επιτυχία! Παραδοσιακά τη συνταγή αυτή την έκαναν παλιά στα νησιά που είχαν πολλά ψάρια και ήθελαν να τα συντηρήσουν καθώς δεν υπήρχαν ψυγεία.
Συνταγή για Μπαρμπούνια Σαβόρο
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά Συνταγής
1 κ. μπαρμπούνια ή κουτσομούρα
300 ml ελαιόλαδο
100 ml λευκό ξύδι
1-2 σκ. σκόρδο
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
1 κ.σ. κάπαρη
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Βάζουμε την κάπαρη σε νερό για να ξαρμυρίσει.
Αλατοπιπερώνουμε τα μπαρμπούνια και μετά τα αλευρώνουμε καλά από όλες τις πλευρές τους. Τα τινάζουμε για να φύγει το πολύ αλεύρι.
Tip: για πιο νόστιμο αποτέλεσμα αλατίζουμε τα ψάρια 1 ώρα πριν το τηγάνισμα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέσα σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.
Μόλις το λάδι είναι έτοιμο τηγανίζουμε σε δόσεις τα μπαρμπούνια για να γίνουν τραγανά. Θα χρειαστούν περίπου 4-5 λεπτά συνολικά γυρνώντας τα από κάθε πλευρά.
Αφαιρούμε τα μπαρμπούνια από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το παραπανίσιο λάδι.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τηγανίσουμε όλα τα μπαρμπούνια.
Αφαιρούμε όλα τα ψάρια από το τηγάνι και προσθέτουμε το σκόρδο κομμένο σε φέτες, μαζί με τα φύλλα από το δεντρολίβανο και την κάπαρη.
Τα σοτάρουμε για 2 λεπτά και μετά σβήνουμε με το ξύδι για να ολοκληρώσουμε τη σάλτσα για τα μπαρμπούνια σαβόρο.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ανακατεύουμε με ένα σύρμα και μόλις δέσει η σάλτσα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Τοποθετούμε όλα τα μπαρμπούνια σε μία πιατέλα και από πάνω τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Τα μπαρμπούνια σαβόρο με δεντρολίβανο είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε και αν τα δοκιμάσετε θα γίνει ο αγαπημένος σας ψαρομεζές!
