Ριζότο με Κολοκύθα και Τραγανό Προσούτο

By 1/20/2016 01:16:00 μ.μ. , ,

Ριζότο με Κολοκύθα και Τραγανό Προσούτο / Pumpkin Risotto with Crispy Prosciutto

Η κολοκύθα είναι αγαπημένο μου υλικό και αυτή την εποχή μπορείτε να την βρείτε πολύ εύκολα.

Οι συνταγές τις είναι πολλές και μία από τις αγαπημένες μου είναι το ριζότο κολοκύθας, που με απλά και σίγουρα βήματα μπορείτε να ετοιμάσετε αν ακολουθήσετε αυτή τη συνταγή.

Υλικά Συνταγής 

- 200 γρ ρύζι για ριζότο (Arborio, Carnaroli ή Vialone Nano)
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 30 γρ παρμεζάνα τριμμένη
- 60 γρ βούτυρο αγελάδος
- 60 γρ ελαιόλαδο
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
- 500 γρ κολοκύθα ή μία μικρή κολοκύθα
- 600 ml ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
- 4 φέτες προσούτο
- λίγο φρέσκο δενδρολίβανο

Εκτέλεση Συνταγής

Ριζότο με Κολοκύθα και Τραγανό Προσούτο / Pumpkin Risotto with Crispy Prosciutto


Η συνταγή χωρίζεται σε 3 στάδια. Ξεκινάμε με το τραγανό προσούτο, μετά με τον πουρέ κολοκύθας και τέλος με το ριζότο. 

Τραγανό Προσούτο

Σε μία λαδόκολλα απλώνουμε τις φέτες από το προσούτο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 °C στον αέρα, για 10 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα έντονο χρώμα. 

Το αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για να αποκτήσει μία τραγανή υφή.  

Ριζότο με Κολοκύθα και Τραγανό Προσούτο / Pumpkin Risotto with Crispy Prosciutto

Πουρές Κολοκύθας

Στην συγκεκριμένη εκτέλεση έχω χρησιμοποιήσει τις μικρές κολοκύθες, αλλά μπορείτε να πάρετε έτοιμα καθαρισμένα κομμάτια από το super market και να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. 

Κόβουμε ροδέλες την κολοκύθα και ζυγίζουμε 300 γρ. 

Την τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα, από πάνω ρίχνουμε φρέσκο δενδρολίβανο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο χοντρό αλάτι. 

Ριζότο με Κολοκύθα και Τραγανό Προσούτο / Pumpkin Risotto with Crispy Prosciutto

Ριζότο με Κολοκύθα και Τραγανό Προσούτο / Pumpkin Risotto with Crispy Prosciutto

Ψήνουμε στους 200 °C στον αέρα, για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά η κολοκύθα. 

Tip: όταν καθαρίσετε την κολοκύθα μπορείτε να κρατήσετε και τους σπόρους της και να τους ψήσετε μαζί για 15-20 λεπτά με λίγο αλάτι. Έτσι θα ετοιμάσετε τον πιο φρέσκο και νόστιμο σπιτικό πασατέμπο για όλη την οικογένεια! 

Μόλις είναι έτοιμη, την ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε το δενδρολίβανο και την πολτοποιούμε σε ένα μπλέντερ μαζί με το μισό βούτυρο, μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος και απαλός πουρές.

Ριζότο με Κολοκύθα και Τραγανό Προσούτο / Pumpkin Risotto with Crispy Prosciutto

Ριζότο με Κολοκύθα και Τραγανό Προσούτο / Pumpkin Risotto with Crispy Prosciutto

Ριζότο με Κολοκύθα και Τραγανό Προσούτο / Pumpkin Risotto with Crispy Prosciutto

Ριζότο Κολοκύθας

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά κυβάκια και ζυγίζουμε 160 γρ για τη συνταγή.

Ριζότο με Κολοκύθα και Τραγανό Προσούτο / Pumpkin Risotto with crispy prosciutto

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή μια πλατιά κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. 

Ρίχνουμε πρώτα το κρεμμύδι για να μαλακώσει και και μόλις πάρει λίγο χρώμα, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά.

Σβήνουμε με το λευκό κρασί, ανακατεύουμε και μόλις απορροφηθεί χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε σταδιακά και σε μικρές δόσεις τον ζωμό, ώστε να καλύπτεται ίσα ίσα το ρύζι και ανακατεύουμε συνέχεια.

Μετά τα πρώτα 6 λεπτά, προσθέτουμε τα κυβάκια της κολοκύθας και συνεχίζουμε τη διαδικασία.

Ριζότο με Κολοκύθα και Τραγανό Προσούτο / Pumpkin Risotto with Crispy Prosciutto

Στα 13 λεπτά προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο. 

Συνολικά χρειάζονται 15-16 λεπτά, μέχρι να γίνει al dente το ρύζι και να έχει χυλώσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μετά προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα και ανακατεύουμε. 

Ριζότο με Κολοκύθα και Τραγανό Προσούτο / Pumpkin Risotto with Crispy Prosciutto

Αφήνουμε το ριζότο για να σταθεί για 2 λεπτά και σερβίρουμε, τοποθετώντας κάθετα από πάνω μια φέτα τραγανό προσούτο. 

Tip: εναλλακτικά μπορείτε να το θρυμματίσετε και να το ρίξετε πάνω από το ριζότο. 

Αν θέλετε να μην χάνετε καμία συνταγή, ακολουθήστε με στο Instagram και το Facebook και γραφτείτε στο newsletter εδώ!

Ριζότο με Κολοκύθα και Τραγανό Προσούτο / Pumpkin Risotto with Crispy Prosciutto

Ριζότο με Κολοκύθα και Τραγανό Προσούτο / Pumpkin Risotto with Crispy Prosciutto

Δείτε ακόμα

0 comments

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *