Βασιλόπιτα Κέικ

By 12/28/2015 06:45:00 μ.μ. , , ,

Βασιλόπιτα Κέικ / Vasilopita, the New Year's Greek Cake

Πριν κάποια χρόνια δοκίμασα την Βασιλόπιτα μιας καλής μου φίλης και πραγματικά εντυπωσιάστηκα! Μου αποκάλυψε την οικογενειακή τους συνταγή και από τότε περιμένω κάθε Πρωτοχρονιά για να τη φτιάξω.

Τώρα ήρθε η στιγμή να μοιραστώ μαζί σας αυτή τη συνταγή.

Το μυστικό είναι ότι ζυγίζουμε τα αυγά με τα τσόφλια τους και βάσει το βάρους τους, μετράμε τα υπόλοιπα υλικά.

Υλικά Συνταγής 

- 300 γρ. αυγά ζυγισμένα με τα τσόφλια τους (5 μεσαία των 60 γρ.)
- 300 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 300 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. αλεύρι φαρίνα που φουσκώνει μόνο του
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/2 κουταλάκι φυσικό εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
- 65 ml κονιάκ (1/4 ποτήρι του νερού)
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- ζάχαρη άχνη για στόλισμα
- χρυσή ζάχαρη για στόλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση Συνταγής

Βασιλόπιτα Κέικ / Vasilopita, the New Year's Greek Cake

Αρχικά χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους σε 2 μπωλ.

Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα και μόλις σφίξει την διατηρούμε στο ψυγείο για να προχωρήσουμε με την υπόλοιπη συνταγή.

Βασιλόπιτα Κέικ / Vasilopita, the New Year's Greek Cake

Βασιλόπιτα Κέικ / Vasilopita, the New Year's Greek Cake

Στη συνέχεια χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.

Προσθέτουμε στο μίξερ το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε καλά ώστε να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα.

Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο.

Βασιλόπιτα Κέικ / Vasilopita, the New Year's Greek Cake

Στον κάδο προσθέτουμε σε δόσεις τη μαρέγκα και ανακατεύουμε κυκλικά με μία σπάτουλα σιλικόνης ώστε να παραμείνει αφράτο.

Βασιλόπιτα Κέικ / Vasilopita, the New Year's Greek Cake

Από πάνω κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πάλι απαλά και κυκλικά.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί πλάτους 28 εκατοστών, με αποσπώμενο δαχτυλίδι και προσθέτουμε το μείγμα της βασιλόπιτας.

Βασιλόπιτα Κέικ / Vasilopita, the New Year's Greek Cake

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 °C πάνω κάτω, για 1 ώρα περίπου, τοποθετώντας τη σχάρα στη θέση κάτω από τη μέση.

Tip: όπως σε κάθε κέικ, με ένα μαχαίρι τρυπάμε τη βασιλόπιτα στη μέση και αν βγει στεγνό τότε είναι έτοιμη, διαφορετικά πρέπει να ψηθεί λίγο ακόμη. Αν είναι δυνατός ο φούρνος σας και έχει πάρει αρκετό χρώμα, μπορείτε να κάνετε αυτό τον έλεγχο από τα 45 λεπτά και μετά.

Βασιλόπιτα Κέικ / Vasilopita, the New Year's Greek Cake

Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και μετά την ξεφορμάρουμε σε μία πιατέλα.

Αχνίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε προαιρετικά την χρυσή ζάχαρη.

Tip: ζωγραφίστε ότι σχήμα θέλετε πάνω σε ένα χαρτί και κόψτε το προσεκτικά με ένα κοπίδι. Τοποθετήστε το χαρτί με τις τρύπες πάνω στην Βασιλόπιτα και ρίξτε με προσοχή την χρωματιστή ζάχαρη. Αφαιρέστε το χαρτί, τοποθετήστε πάνω από το κάθε σχήμα το αντίστοιχο χάρτινο και αχνίστε με άχνη ζάχαρη όλη την πίτα. Στο τέλος αφαιρέστε τα χάρτινα σχήματα με ένα τσιμπιδάκι.

Αν θέλετε να μην χάνετε καμία συνταγή, γραφτείτε στο newsletter εδώ!

Βασιλόπιτα Κέικ / Vasilopita, the New Year's Greek Cake

Βασιλόπιτα Κέικ / Vasilopita, the New Year's Greek Cake

Βασιλόπιτα Κέικ / Vasilopita, the New Year's Greek Cake

Βασιλόπιτα Κέικ / Vasilopita, the New Year's Greek Cake

Βασιλόπιτα Κέικ / Vasilopita, the New Year's Greek Cake

Δείτε ακόμα

0 comments

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *